"אני לא אגיד לך מה לעשות"
בנימה אחרת לגמרי מהפוסט הקודם על בית הכנסת של פוזנן, קבלו פוסט על פוזנן למטייל המתחיל, בדגש על פוזנן המהנה והתיירותית. חופשה בפולין יכולה להיות מבלבלת, כשמצד אחד יש רצון כן להכיר את פולין ולייצר שיתופי פעולה אישיים ותרבותיים, אבל מנגד יש את היחס המקומם של פולין הרשמית להיסטוריה שלנו על אדמת פולין, שסוגר כל עניין בדיאלוג. בואו נחליט שכל אחד יבחר בעצמו מה מתאים לו, ואם מתאימה לכם חופשה בפוזנן, הפוסט הזה בשבילכם. הפוסט כולל חוויות והרבה מידע שימושי למטייל. אם אתם מתכננים חופשה בפוזנן, אני ממליץ לכם להוריד את מדריך פוזנן למטייל – הוא נוח להדפסה וכולל מידע שימושי על טיסות לפוזנן, קניות, מסעדות שוות בעיר, אטרקציות בפוזנן, מלונות בפוזנן ועוד… אתם מוזמנים להוריד את המדריך בחינם.
"אובר חוכם" -אינטרנט, לינה ותחבורה בפוזנן
לחופשה בפוזנן-פולין יצאתי עם נגה, שועלת-פולין ותיקה שמכירה את כל הטיפים והטריקים הקטנים. היא זו שמצאה לנו את כרטיסי הטיסה ב-37 יורו (!) וכשנחתנו בפוזנן, עוד לפני שהספקתי לומר "נו שוין!", נגה כבר רכשה לנו בקיוסק של שדה התעופה כרטיסי סים מקומיים (5G ב-5 זלוטי/ש"ח), ושלפה מצרור המפתחות את הסיכה הזאת שתמיד חסרה כשרוצים לשלוף את כרטיס הסים. נגה גם הזמינה לנו Uber כמו מקומית אמיתי – את כתובת הדירה מכניסים ישירות לאפליקציה, כך שהתקשורת עם סרגיי הנהג היתה קצרה וברורה, ובתמורה לכ-30 זלוטי/ש"ח הגענו תוך זמן קצר לדירת ה-Airbnb המפנקת שלנו במרכז העיר (קופון של אובר ללקוחות חדשים מקבלים כאן).
פוזנן, כמו ערים נוספות בפולין מציעה לתיירים אפשרויות לינה בסטנדרטים מערב-אירופאים, אבל במחיר מזרח אירופאי, כך שלינה במלון טוב איננה יקרה במיוחד (נגה ממליצה על מלון De Silva, מלון 4 כוכבים, בכ-250 זלוטי/ש"ח לחדר זוגי). מי שמעדיף ללון בדירה, יוכל למצוא דירות שוות ב-Airbnb (קופון עם 42$ ב-Airbnb ללקוחות חדשים מחכה לכם כאן).
אם אתם מתכננים חופשה בפוזנן, הכנתי עבור חברי הבלוג את "מדריך פוזנן למטייל" – מדריך מקיף עם כל הטיפים, הטריקים, האטרקציות, המסעדות, המלונות והקניות וכל מה שצריך לדעת לקראת חופשה מושלמת בפוזנן (להצטרפות ולהורדה חינם).
"תחליש בבקשה, ינגלע" – ארוחת ערב ראשונה בפוזנן
לערב הראשון הזמנו מקום במסעדת "Whiskey In The Jar" ויצאנו משם בתחושות מעורבות. מדובר במסעדת בשרים בסגנון אמריקאי שקיבלה המלצות ממטיילים רבים מרחבי העולם. המסעדה ידועה בבשר שלה וכן במיץ בקוקטיילים מבוססי הוויסקי שלה, המוגשים בכוס ענקית (להלן: Jar). העיצוב והאווירה הכללית: אופנועים, גיטרות חשמליות ומוסיקת רוק – לפעמים אפילו בהופעה חיה. עבורנו, זוג פולנים נרגנים בגיל המנטלי 120 – המוסיקה היתה, אפעס, מעט רועשת מדי (נו שוין, לפחות זה לא היה בין שתיים לארבע).
האוכל במסעדה הפופולרית הוגש בצורה יפה והתוספות היו טעימות מאוד, כך שהבעיה היחידה במסעדת הבשרים היתה… אמ… הבשר, שלא עמד בסטנדרטים של מסעדות מתמחות בערים גדולות בעולם. אם אתם כאן, תשקלו להזמין את הבשר במידת עשיה אחת מתחת למה שאתם רגילים (להזמנת מקום במסעדה).
את הלילה קבענו נגה ואני לבלות ב-HaH, קיצור של Heaven and Hell, מועדון הגייז הנכון והיפה של פוזנן. אבל אחרי יום של טיסות, הסתובבויות וסטייקים, לשנינו היה ברור שאנחנו לא יוצאים לשום מקום בלילה, פרט אולי לביקור קצר בסניף הקרוב של Zabka, האמ:פמ של פולין (זוג פולנים קשישים, כבר אמרתי?). מבחינת זכויות להט"ב, פולין מדורגת במקום ה-12 מכל מדינות אירופה. כלומר, מקום 12 מהסוף, שזה די גרוע: אין הפללה, מותר להתגייס לצבא, אבל אין אימוץ או נישואים להטבי"ם. מכירים אולי עוד מדינה במצב דומה?
"נו באמת, א גרויסע גליק" – כיכר השוק הישן של פוזנן והתיישים המרקדים
במרכז פוזנן נמצאת כיכר השוק המהממת (Stary Rynek), הידועה בבתים הצבעוניים שמקיפים אותה. רבות מהמסעדות והאטרקציות נמצאות במרחק הליכה מהכיכר. כמו למשל בית העיריה ובראשו שעון, אשר בשעה 12 בצהרי כל יום, יוצאים ממנו זוג תיישים מכניים – הקמע של העיר. אנחנו העדפנו לצלם יונה עם פרווה, התעלמנו באלגנטיות מהתיישים (כי נו באמת, ראינו את הקונץ הזה בפראג וזה לא א-גרויסע-מציעא) והתמקדנו במה שחשוב: דוכני האוכל השונים שהוצבו בכיכר לאורך הסופ"ש.
בכיכר נמצא גם מוזיאון הרוגאלעך – רוגלעך נחשב למאכל הרשמי של פוזנן ובעת הסיור במוזיאון הרוגלעך, מכינים לנגד עיני הקהל ובעזרתו רוגלעך אורגינל. חווית הרוגלה (איך לעזאזל מאייתים את זה?!) של המוזיאון מקבלת ביקורות מעולות דרך קבע ולכן יש להזמין מקום מראש ולשים לב שאתם מזמינים סיור באנגלית (יש אחד בכל יום בקיץ, וביתר השנה רק בסופש). [מידע נוסף על המוזיאון ויתר האטרקציות במדריך פוזנן למטייל ]
"לא מדברת פה שוק שחור" – קניות בשוק הפשפשים
נראה כאילו עשרות שנים מפרידות בין פוזנן של החנויות והשפע במרכז העיר, לבין פוזנן של שוק הפשפשים, מרחק של 10 דקות הליכה מהכיכר המרכזית. לצד דוכני וינטאג' מעניינים, חפצים עתיקים שודאי היו עולים הון בחנויות מתמחות בתל אביב, מצאנו גם רוכלים קשי יום, המוכרים כל דבר שיעזור להם להרוויח את הזלוטי הבא. חפצים שאנשים מתרבות השפע היו זורקים בלי למצמץ (למשל, קופסאות פלסטיק של אוכל take away), עומדים כאן למכירה, ללא הצלחה יתרה.
שוק הפשפשים פתוח בסופי השבוע מ-6 בבוקר ועד 14:00. בשבת השניה של כל חודש, את שוק הפשפשים מחליף שוק עתיקות.
"תאכל משהו, אתה נראה חיוור" – מסעדות בפוזנן
אחרי שדיברתי על סטייקים ורוגלעך, בואו נדבר על משהו אחר: אוכל. כמי שמבקר לראשונה בפולין, הופתעתי לטובה ממבחר המסעדות ובתי הקפה של פוזנן. אפשר לומר בהכללה שחלק גדול מהמקומות בהם אכלנו (ובואו… אכלנו לא מעט) היו מהממים. המסעדות מעוצבות, האווירה נעימה, האוכל טעים ומוגש יפה כמו במיטב הערים הגדולות באירופה המערבית בהבדל אחד: הכל משמעותית יותר זול.
אז כן, ישנן גם מסעדות יקרות מהן תצאו עם חשבון של כ-200 ש"ח לסועד (שגם זה לא יקר בהשוואה למסעדות מקבילות בארץ), אבל ברוב המסעדות המחירים ממש ממש זולים והאוכל מעולה.
זכורות לנו במיוחד לטובה ארוחת הבוקר המתוקה ב- קפה לבנדה (עלול להיות עמוס בראשון בבוקר), ארוחת הבוקר במסעדת Razowa שבין המנות הטעימות שלה, תמצאו מבחר מנות שקשוקה מרהיבות, מרק השיפון של מסעדת Pierożek i kompocik המוגש עם נקניקיה, ביצה קשה וחזרת לבנה (השירות היה מתנשא ואיטי, אבל האוכל טעים) וכמובן מסעדת הפירוגי Pierożak Pierogarnia שבה מכינים בעבודת יד מול עיני הלקוחות מבחר גדול של פירוגי, כיסונים פולנים מסורתיים, שיכולים להיות מתוקים או מלוחים.
אל תשכחו לאכול רוגאלך, קומפוט כמו של פעם או סופגניית פונצ'קי (pączki) מתוקה, המזכירה סופגניות של פעם – רק בענק. אני הלכתי על מילוי ריבת דובדבנים (Kirsche) כמו של פעם. אם אתם עדיין רעבים וחייבים איזו פחמימה, נסו את הפרעצלס באחד מסניפי Corvig. את ארוחת הערב האחרונה שלנו אכלנו במסעדת Papierówka אליה אנחנו עדיין מתגעגים ממליצים עליה בחום. [מידע נוסף על מסעדות במדריך פוזנן למטייל ]
"תודה, לא היית צריכה" – קניות בפוזנן
קניות בפוזנן הן תענוג גדול לחובבי הז'אנר, בשל הסחורה הטובה, קניונים שווים (קניון פוזנניה, למשל) והמחירים הזולים משמעותית ממה שמוכר לנו בארץ. הדבר נכון במיוחד בתקופות של סיילים (בקיץ: מסוף יוני ועד תחילת אוגוסט, ובחורף אחרי חופשת הכריסמס) – זה אומר שמבחינת מזג אוויר בפוזנן, עדיף להגיע לעיר בקיץ או בסמוך לו, אבל אם יש לכם מעיל לוהט ותשוקה אמיתית לקניות, תוכלו ליהנות מקניות בפוזנן דווקא בשיא הקור של פברואר. אני באופן אישי סולד מקניונים, אבל יכול לבלות שעות בשוק האוכל ולהביט בדוכני האוכל ופירות היער האדומים (10 ש"ח לקילו דובדבנים) או בסופרמרקטים וחנויות הג'בקה – האמ:פמ עם הצפרדע (ולא, לא באמת מבטאים את זה ג'בקה).
אם ממשיכים מכיכר העיר ברחוב Szkolna, מגיעים תוך כמה דקות לפסל של רוכב האופניים (אנחנו קראנו לו קשישטוף, אבל הוא ידוע בכינוי Stary Marych – מאריך הקשיש) המסמל את הפוזנני המצוי, ומשם למדרחוב, הכולל בתי קפה, מסעדות וחנויות כגון Flying Tiger – רשת שוודית צבעונית וממכרת לקניות פיצ'פקעס מעוצבים. בקצה המדרחוב נמצא קניון וגלרית האמנות Stary Browar, השוכן במבנה מרהיב שעוצב בהשראת מבשלת בירה היסטורית. הקניון הזה הוא רק אחד מהקניונים שיכולים להפוך קניות בפוזנן לחוויה אמיתית.
אזהרת מסע (קניות): לפי חוק, החנויות בפוזנן סגורות בימי ראשון ובחגי פולין, פרט ליום ראשון האחרון בכל חודש. זה אומר שהאטרקציות והמסעדות פתוחות, אבל חנויות וקניונים לא. מי שנוסע למטרת קניות בפוזנן – שימו לב שאתם טסים בימים הנכונים!
מקום מומלץ נוסף לקניות בפוזנן הוא קניון פוזנניה (יכלו להשקיע יותר בבחירת השם, לא?), אליו מגיעים בקלות ובזול עם Uber, כמו שנגה לימדה אותנו! קניון פוזנניה הוא קניון רחב ידיים וניתן למצוא בו ביגוד, הנעלה וקוסמטיקה במחירים הזולים משמעותית מהמחירים בארץ. הקניון מכיל עמדות המתנה מפנקות שנועדו לבני הזוג של מכורי הקניות שבקניון. חשוב לא לשכוח את מגבלות הנפח והמשקל של טיסות הלואו-קוסט, ובמקרה שמצאתם את עצמכם עם משקל עודף, תוכלו תמיד לקנות מזוודה בזול ולשלם לחברת התעופה על שליחת המזוודה בבטן המטוס – סביר להניח שזה יהיה עדיין זול יותר מאשר לקנות את אותם מוצרים בארץ.
[מידע נוסף על קניות בפוזנן במדריך פוזנן למטייל]
"אני כבר אשב לי כאן לבד בחושך" – פארקים
פוזנן היא לא עיר שקורעים אותה והיא לא מלאה באטקרציות שח-י-י-ב-י-ם לעשות. הקסם שלה הוא דווקא באפשרות להוריד הילוך ולשוטט בנחת במרכזה או בריאות הירוקות והיפות שלה, שיכולות להיות גנים ציבוריים קטנים וחמודים כמו "פארק שופן" או פארקים ואגמים גדולים יותר, כמו אגם מלטה הסמוך לקניון פוזנניה, בו אפשר לשוטט בהנאה או לקחת חלק באטרקציות הרבות הנמצאות בסביבתו, החל בספא, דרך מיני גולף ורכבת הרים ועד ל-"סקימולטור" או גן החיות העירוני.
טסות לפוזנן?
את השעות בהן נגה העבירה בקניון פוזנניה, אני העברתי בשיטוט (לבד, בחושך) בכמה מהאיזורים הירוקים של פוזנן. פארק הסיטאדלה הוא פארק ירוק רחב ידיים (קרוב יחסית לשוק הפשפשים), בו שוכנים בתי קברות מתקופת מלחמת העולם הראשונה, מוזיאון החימוש עם שלל רב (טנקים, מסוקים אמיתיים – תענוג אמיתי לחובבי הז'אנר) וגם מיצב הפסלים "בלתי מזוהים" ("Nierozpoznani"), המציג אנשים נטולי ראש, בגובה 2 מ', הצועדים ללא כיוון או מטרה ברורים. את הפסלים יצרה האמנית הפולניה הידועה מגדלנה אבקנוביץ' אשר נפטרה לפני כשנה וסירבה במהלך חייה לדון במשמעות היצירה.
באיזור אחר של העיר נמצא "אי הקתדרלה" (Ostrów Tumski) אליו ניתן להגיע בהליכה, תוך שיטוט רגוע על גדות נהר ה-ווארטה (אחנו קראנו לו "הדנובה", אבל הוא לא ענה…). בסמוך לקתדרלה תמצאו גשר מנעולים (כי כל עיר חייבת!) ואת מרכז מורשת פוזנן, המהווה אטרקציה ארכיטקטונית גם למי שלא מתעניין. בכל מקרה אפשר לנוח למרגלותיו, על גבי כסאות ענק המוצבים על גדות הנהר.
הגולם מפוזנן – פסלים ואנדרטאות בפוזנן
פוזנן מלאה בפסלים ואנדרטאות מעניינים, כמו פסל הגולם מפראג ו-האנדרטה למאורעות 1956 וכל אירועי ההתנגדות הפולנית לשלטון הסובייטי. אתרי מורשת יהודיים כמעט לא תמצאו. שרידי בית קברות יהודי חבויים בעיר ועל בית הכנסת של פוזנן בעל ההיסטוריה המפוארת, העבר האפל והעתיד המביש כתבתי כבר לא מעט.
אחרית דבר
פוזנן היא לא עיר גדולה ומרשימה כמו ערים מרכזיות במערב אירופה, אבל יש בה לא מעט אטרקציות קטנות, יפות וטעימות לכל המשפחה. במדריך פוזנן למטייל הכנתי רשימת הצעות לבילוי בפוזנן וכמובן את כל הטיפים מהזמנת הטיסה ועד לקניות. המדריך הוא חינמי לרשומים לבלוג ולמצטרפים חדשים – זה כדאי! אם יש לכם הערות או הצעות לתיקונים כתבו לי אותן בבקשה ואם המידע כאן עזר לכם, – כתבו לי בבקשה בתגובות – זה יעשה לי את היום!
מפת האטרקציות של פוזנן שבמדריך:
טסות לפוזנן?
אוהבים לטוס למקומות רחוקים? מוזמנים לצלול לכל הפוסטים שלי על טיולים בחו"ל.
הי עפר ראשית שמחתי לקרוא המלצות וטיפים לתקופה שמתייחסת לקורונה , נדיר למצוא ברשת כך שהבלוג עוזר כפליים. רציתי לברר לגבי ימי ראשון בפוזנן, אני מבינה שהכל סגור האם יודע אם יש מרכז ספא/ מרחצאות שפתוח בימי ראשון בפוזנן, בדומה למה שיש בורשה וגם לא הצלחתי להוריד את המדריך, גם… Read more »
פוסט נהדר מטובל בהומור וכנות.
אהבתי
תודה רבה גל – שמחת שאהבת 🙏😎