אני יושב וכותב על החוויות שלי מפסטיבל הצילום הבינלאומי 2020 בתל אביב (PHOTO IS:RAEL). ברקע, מרסדס סוסה שרה "Todo Cambia" על איך הכל משתנה, והאמת היא שאין שנה מוצלחת יותר לדבר בה על שינוי, מאשר 2020 הארורה, שבה האנושות נאלצת לחשב מסלול מחדש.
כשכל המוזיאונים ומרכזי התרבות סגורים, הייתי בטוח שפסטיבל הצילום הבינלאומי לא יתקיים השנה. אבל נראה ש-PHOTO IS:RAEL עשו את מה שכולנו נדרשים לעשות בימים אלה: להשתנות ולהסתגל.
השינוי הבולט ביותר בפסטיבל השנה, הוא שתערוכות הצילום מוצגות באוויר הפתוח של כיכר המדינה (עד ה-28 בנובמבר), כשהצילומים מודפסים על גבי הברזנטים המקיפים את הכיכר, שהופכת בימים אלה לאתר הבניה של 3 מגדלי יוקרה.
פסטיבל הצילום הבינלאומי 2020 – שינוי וטרנספורמציה
הפסטיבל מאורגן ע"י PHOTO IS:RAEL, חברה לתועלת הציבור שמשתמשת בצילום ככלי אמנותי לעשייה חברתית. נושא הפסטיבל השנה הוא "שינוי וטרנספורמציה", נושא שנקבע הרבה לפני שהקורונה פרצה לחיינו. לוקח זמן להתרגל לשינוי הזה בפורמט הפסטיבל, אבל כשחושבים על זה – מדובר בחגיגה אדירה של תערוכות צילום מהארץ ומהעולם ממש כמו בכל שנה.
כפסטיבל חוצות מדובר באירוע שהוא Covid safe (כל עוד לא מתקהלים), נגיש לכולם, פתוח 24/7 וללא תשלום. עוד יתרון של פסטיבל חוצות בתל אביב, הוא שאפשר להגיע למקום באופן מיוחד – או להגיע אליו כחלק מהטיול עם הכלבה אם אתם גרים באיזור.
ארועים אונליין בפסטיבל הצילום:
כמדי שנה, מתקיימים בפסטיבל הצילום מפגשים עם אמנים מהארץ והעולם. השנה האירועים יתקיימו במתכונת מקוונת והם יתרכזו בשבוע הראשון של הפסטיבל, בין התאריכים 9-17 בנובמבר, ללא תשלום. מפגש הפתיחה החגיגי התקיים אתמול בערב בהשתתפות הצלם הבריטי האיקוני מרטין פארר (Martin Parr) הידוע בנקודת המבט העוקצנית, אשר מגחיכה את תרבות הצריכה, תרבות הנופש והפנאי הבריטית ובכלל.
ההרצאה של פארר לא ממש התאפשרה בגלל תקלות זום, אבל הצופים זכו לשמוע סשן של שאלות ותשובות עם הצלם האגדי, לקבל ממנו טיפים על איך לצלם אנשים מקרוב ועדיין להיות "רואה-ואינו-נראה", ולקבל הצצה לפינת העבודה של פארר ולאישתו שהוזעקה לנסות לסייע עם הזום. כך או כך, זו היתה חוויה בריטית חד פעמית.
תערוכות צילום מומלצות ב- PHOTO IS:RAEL 2020
הבשורה האחרונה // The Last Testament | ג'ונָס בנדיקסן – Jonas Bendiksen (נורווגיה)
הצלם הנורווגי ג'ונָס בנדיקסן הוא צלם ותיק שכיהן בעברו כנשיא סוכות מגנום. בתערוכה The Last Testament מתעד ג'ונס גברים המאמינים שהם המשיח ואת עדת המעריצים שלהם. ג'ונס מייצר אינטימיות עם המצולמים שלו ומתעד אותם מקרוב, בעודו מנסה להבין את התופעה מבחינה חברתית.
????הרצאה מקוונת עם ג'ונָס בנדיקסן תתקיים ב-17.11.20 בשעות 20:30 – 21:30 (בהרשמה מראש, ללא תשלום).
1915 | דיאנה מרקוסיאן (Diana Markosian)
בפרויקט הצילום "1915", מתחקה דיאנה מרקוסיאן, צלמת צעירה ממוצא ארמני, אחר זכרונותיהם של ניצולי הטבח הארמני שהתרחש בתקופת מלחמת העולם הראשונה ועד 1923. הטבח מכונה גם "רצח העם הארמני" או "השואה הארמנית" – תלוי את מי שואלים. לצורך העניין נסעה מרקוסיאן לטורקיה כדי לצלם את מחוזות הילדות ואת נתיבי הבריחה של הניצולים.
????הרצאה מקוונת עם דיאנה מרקוסיאן תתקיים ב-15.11.20 בשעות 17:00 – 18:00 (בהרשמה מראש, ללא תשלום).
ECHO | מגדלנה ומקסימילאן ריגמונטי (Maksymylian and Magdalena Rigamonti)
תערוכה המבוססת על הפרויקט וספר הצילום ECHO, של היוצרים מגדלנה ומקסימילאן ריגמונטי. הפרויקט מתעד את איזור Volhynia שבאוקראינה, אשר ננטש ב-1943 בעקבות טבח שאירע במקום. זו התערוכה היחידה בפסטיבל שאינה מודפסת ישירות על ברזנטים, אלא תלויה כאלבום תמונות.
????הרצאה מקוונת עם היוצרים תתקיים ב-16.11 בשעות 18:00 – 19:00 (בהרשמה מראש, ללא תשלום).
פרנצ'סקו פראסי || Francesco Faraci (איטליה)
פרנצ'סקו פראצ'י הוא צלם דוקמנטרי-חברתי מפלרמו, איטליה. התערוכה בפסטיבל עוסקת בשינויים באוכלוסיה בסיציליה בשנים האחרונות.
טרנספורמציה | זוכי קול קורא 2020
כאמור, נושא הפסטיבל השנה הוא שינוי וטרספורמציה והוא בחר הרבה לפני שמגיפת הקורונה שינתה את חיינו בסערה. לקול הקורא נענו השנה למעלה מ-800 אמנים מ-54 מדינות, ומתוכם בחרה הוועדה האמנותית של הפסטיבל 20 אמני צילום, אשר יציגו את הפרשות שלהם לטרנספורציה.
אוצרת הפסטיבל, מיה ענר, מספרת שהיה חשוב לה להמתקד בטרספורמציה אישית ולא להפוך את הפסטיבל לכזה שעוסק בעיקר בקורונה. ואכן, רוב העבודות שהוגשו לקול הקורא לפסטיבל לא עסקו בקורונה, אלא בשינויים שהם תוצר של גלובליזציה ואורבניזציה, שינויים ומשברים פוליטיים המשפיעים על הפרט ועוד.
מתיאס ברשלר ומוניקה פישר | הפנים של שינויי האקלים
פרויקט של הצלמים מוניקה פישר ומתיאס בראשלר משנת 2009, אשר מתעד אנשים סביב העולם, אשר חייהם השתנו כתוצאה משינויי אקלים. הפרויקט מאפשר לנו לקחת נושא מופשט כמו "שינויי אקלים" ולפגוש אותו ברמת המיקרו, של האדם הבודד.
אני חייב לציין שיש משהו אירוני (וגם עירוני!) בתערוכה שעוסקת בשינויי אקלים, המוצגת בתוך אתר בניה שדרס את אחת הריאות הירוקות של תל אביב.
????מתיאס ברשלר ומוניקה פישר יקחו חלק בהרצאה בנושא "שינויים סביבתיים בראי הצילום" ב- 12.11.20 בשעות 20:00 – 21:00 (בהרשמה מראש, ללא תשלום).
תערוכות צילום חברתיות
כמו בכל שנה, פסטיבל הצילום מהווה רגע שיא של הפעילות החברתית של PHOTO IS:RAEL, המתקיימת לאורך כל השנה. הפעילות מכשירה ומאפשרת לאנשים בשולי החברה שקולם לא מקבל במה מספקת, להביע את עצמם בצילום, להציג את העבודות בפסטיבל, וכך לחלוק במה מכובדת במרכז הארץ לצד אמנים ידועים. הפעילות הגיעה השנה לכ-450 בני נוער ומבוגרים, שהוזמנו לאמץ עמדה אקטיבית.
"חיבור מצולם" הוא פרויקט חברתי מקוון להעצמת אוכלוסיית הגיל השלישי, שמכשיר את המשתתפים מבחינה טכנולוגית ומאפשר להם לצלם, להשמיע את קולם, להפיג את הבדידות אליה נקלעו בתקופת המגיפה ולהתחבר טכנולוגית למשפחה והקהילה.
תערוכות צילום נוספות שאסור לפספס:
-
- פרויקט לונקה – מיזם תיעודי-חינוכי-אמנותי ובו צלמים מובילים מכל העולם תיעדו שורדי שואה
- דפנה רנרט | טביעת יופי 2020 – הצלמת דפנה רנרט בתיעוד של "נשים יפות,חזקות ומבודדות", כפי שכותבת האוצרת על התערוכה. פורטרטים של נשים תאבות חיים בעשור השמיני והתשיעי לחייהן, שמצאו את עצמן מסוגרות בתקופת הקורונה.
- רפאל מילק (Rafal Milach) – מיצב שהכין הצלם הפולני עטור הפרסים מתוך עבודתו Gentlemen of March First, המתמקדת במחאות ובזכותו של כל אדם למחות, נושא רלוונטי מאוד לישראל של היום.
פסטיבל הצילום PHOTO IS:RAEL 2020 – מידע שימושי למבקרים בתערוכות הצילום
איפה // מתי // כמה עולה
פסטיבל הצילום מתקיים השנה בכיכר במדינה, בין התאריכים 9 בנובמבר ועד ה-28 בנובמבר. הפסטיבל הוא אירוע חוצות הפתוח בכל שעות היממה וללא תשלום.
נגישות בפסטיבל הצילום
המארגנים מצהירים שהמתחם נגיש לחלוטין, ושניתן לפנות לצוות הפסטיבל במקום לסיוע. יחד עם זאת, לטעמי הנגישות למתניידים בכסא גלגלים מסתמכת על התשתית של כיכר המדינה ובעוד שחלק מהתערוכה צמודה לשביל האופניים שמאפשר תנועה עם כסא גלגלים, השביל לא מקיף את כל התערוכה.
אירועים מומלצים ב-PHOTO IS:RAEL 2020
-
-
- ג'ונָס בנדיקסן – הרצאה מקוונת עם הצלם ג'ונָס בנדיקסן | 17.11.20 בשעות 20:30 – 21:30 | בהרשמה מראש, ללא תשלום
- דיאנה מרקוסיאן – הרצאה מקוונת עם דיאנה מרקוסיאן | 15.11.20 בשעות 17:00 – 18:00 | בהרשמה מראש, ללא תשלום
- מגדלנה ומקסימילאן ריגמונטי – הרצאה מקוונת עם הצלמים| 16.11 בשעות 18:00 – 19:00 | בהרשמה מראש, ללא תשלום
- פאנל בנושא "שינויים סביבתיים בראי הצילום": 1) הנוף הקולקטיבי – דובר: אדו הרטמן, הולנד 2)הפנים האנושיות של שינויי אקלים – דוברים: מתיאס ברשלר ומוניקה פישר
12.11.20 בשעות 20:00 – 21:00 | בהרשמה מראש, ללא תשלום - תכנית הצלמים של CANON וטיפים לפיתוח העבודה הצילומית והקריירה, פאנל בהשתתפות: קאמילה פררי , אבישג שאר ישוב, נדיה אדלר ומוסטפא גרוז
12.11.20 בשעות 18:30 – 19:30 | בהרשמה מראש, ללא תשלום
-
סיורים מודרכים בפסטיבל
הפסטיבל מציע סיורי VIP מודרכים בעלות של 95 ש"ח, סיורים רגילים שעולים 50 ש"ח וסיורי נושא מיוחדים: נשים מצלמות – אמניות בולטות בפסטיבל, PHOTOAGENDA – צילום המחולל שינוי חברתי ו- מצוינות בצילום בשדה הבינלאומי – תערוכות הפרס של פסטיבל 2020. עלות סיורי הנושא: 50 ש"ח. קישור לפרטים והרשמה.
שינוי וטרנספורמציה – קליפ בונוס
אפרופו שינוי וטרנספורמציה: אחד השינויים הגדולים שהביאה הקורנה למחוזותינו היא השבתת אירועי תרבות, כך שפסטיבל הצילום הנוכחי בתנאי השטח שלו הוא אור גדול באפלה, המהווה תזכורת ששום דבר לא יכול לעצור את הרצון ליצור ולצרוך תרבות ואמנות.
הזכרתי בתחילת הפוסט את מרסדס סוסה, שהוגלתה לאירופה בשל דעותיה הפוליטיות, אבל לא הפסיקה ליצור, לשיר ולחלום על שינוי.
ברוח נושא הפסטיבל השיר המתבקש שלה כאן הוא Todo Cambria, המדבר על איך הכל משתנה, אבל בחרתי בסופו של דבר בשיר אחר, על הציקדה (סוג של צרצר), שיכולה לחיות שנים ארוכות מתחת לאדמה, אבל בסופו של דבר עולה על פני הקרקע בנחילים ולא מפסיקה לצרצר ולשיר.
"הרגו אותי אינספור פעמים
מַתִּי אינספור פעמים
ובכל זאת אני כאן, קמתי לתחיה
… ואני ממשיכה לשיר"
(מריה אלנה וולש, תרגום חופשי שלי)
יופי לקבל ממך פוסט! היום ביקרתי בתערוכה ואני התרשמתי ואפילו נהניתי יותר מהפורמט הקודם – באולם. זה נחמד שהיא נגישה ובלב העיר, ובחינם . אותי תמיד מרגש גם הצילומים החברתיים. בקיצור – מצטרפת להמלצה וכנראה אשוב לביקור חוזר!
תודה ינינה, גם אני מרגיש שעוד לא מיציתי והעובדה שזה פסטיבל חוצות חינמי (וקל"ב) תגרום לי לחזור שוב. לקח לי רגע להתרגל לפורמט של אמנות באתר בניה, אבל הפורמט החדש הופך את התערוכות לנגישות לכולם, והתערוכות החברתיות ליטרלי מביאות את הפריפריה לכיכר המדינה!
ברוך שובך! התגעגעתי…
תודה, איטס-גוד-טו-בי-בק 🙂
תקופת הקורונה מאתגרת מאוד לבלוג שעוסק בצילום טיולים בחו"ל, תרבויות ומפגשים אנושיים. ממתין בקוצר רוח לחיסון…